Sider

søndag den 17. november 2013

Meeting with The Mayor of Gallatin - Jo Ann Graves

Mødet med Borgmester i Gallatin. Jo Ann Graves
Population: 31.000 indbyggere
Fuldtidsmedarbejdere: 370 medarbejdere
Vækst: Har siden år 2000 haft en befolkningstilvækst på over 33 %, som Jo Ann mener vil fortsætte i de kommende år.
Property tax-rate: 99 cent pr. 100 dollars - da Jo Ann Graves tiltrådte som borgmester var den 1,20 dollars per 100 dollars, men for at tiltrække borgere og ikke mindst virksomheder satte hun som noget af det første den ned. (en af de ting som amerikanerne er meget optaget af er skatteprocenten, den er derfor et vigtigt nøgletal i sammenligningen med andre kommuner.)
Infrastruktur: Vi fik en rigtig god snak om hendes initiativer med at arbejde i et koncept med udvikle mulighederne med at tilbyde byens borgere ”mass transportation” – altså kollektiv trafik såsom busser mv. og sikre at der er wi-fi ombord således at tiden bruges så effektivt som muligt.
Nogle amerikanere er nået til den konklusion, at de ikke kan blive ved med at bygge større og større. Som hun selv nævner, er de nået op på 7-sporet highways i LA, og hovedvejen til Nashville er nu oppe på 4 spor i hver retning. Hendes overbevisning var derfor at borgerne skal vænnes til den kollektive trafik som et alternativ deres biler. Som et af de første steder har byen også sat ladestationer op for at understøtte teknologien med hybrid biler. Hendes tanke er faktisk at det i fremtiden vil være et vigtigt konkurrence parameter i tiltrækningen af borgere – hvor skal vi spise aftensmad i dag – lad os køre til Gallatin og samtidig få ladet bilen imens vi spiser!
Kommune har således haft meget fokus på bæredygtighed og ikke mindst forurening, byplanlægning som tilgodeser en infrastruktur med fortove, kollektiv trafik, rekreative områder såsom ”Community parks” med aktiviteter og rekreative områder. Hun snakkede således meget for at amerikanerne skulle vænnes fra deres biler - men var samtidig også meget bevidst om at det er et laaaaangt træk...
Tiltrækning af virksomheder: Byrådet har iværksat initiativer for at tilgodese virksomheder der ønsker at bosætte sig i kommunen. ”The foreign trade zone” som i al sin enkelthed går ud på at reducere skatter på vare som enten kommer, eller sendes fra firmaer indenfor zonens områder – netop for at virksomhederne kan blive mere konkurrence dygtige på markedet.
Uddannelsesinstitutioner: Vol State Community College er den suveræn største uddannelsesinstitution i deres ”county ”. Et kæmpe aktiv som hun siger, folk kan blive uddannet, efteruddannet - og det bidrager til samfundets eksistens. Mange stater oplever byer en tendens de kalder ”brain walks” – hvilket simpelthen betyder at de fraflytter så snart at de har fået deres uddannelse plus at der i øjeblikket sker en stor polarisering mod de syd østlige stater. (Lidt ala hvad vi kender som Storbyerne Vs. Udkantsdanmark)
Vol State er derfor et kæmpe aktiv for byen og det omkring liggende opland/samfund ifht. at kunne bibeholde en know-how, og vedligeholde et højt uddannelsesniveau.
Byrådet:
 
Byrådet er delt op 5 distrikter hvor der er valgt en repræsentant fra hvert område. Vi fik en snak omkring repræsensivitet i byrådet, divergens i byrådet, generel politik, beslutningsprocesser og ikke mindst ”accountability” altså en ansvarligholdelse for de gennemførte beslutninger som politikkerne træffer.
Vejen er beslutningerne er kortere her, divergensen er større (de valgte medlemmer repræsenter områder der består af alt fra trailerparker til huse vi vil betegne som slotte!) – beslutningsprocessen er måske tydeligere i byrådet, beslutningerne ligger på færre hænder – hvorved at en enkelt stemme kan afgøre det hele. De er heller ikke præget at samme konsensusnorm som i DK.
(det er måske også værd at huske på at det "kun" er 6 år siden at vi gik fra over 270 kommuner til 98, og 14 amter til 5 regioner. (Altså nogle langt større enheder med større divergens). Kommunerne har siden sammenlægningen slanket udvalgsstrukturen og forvaltningsgrene, - og seneste tiltag er f.eks. Kolding Kommune der har valgt at skære antallet af byrådsmedlemmer fra 31 til 25. Måske vi går imod en større "accountability" i de danske byråd?)
Men sjovt nok snakker Jo Ann også om at italesætte visionerne igen og igen, kunne redegør for hvorfor de gør det ene og det andet, holde kritikkerne for døren, sikre en progression for kommunen, tiltrække borgere og ikke mindst virksomheder, opretholde kommunens eksistens berettigelse - og samtidig have en legitimitet til at kunne få tingene gennemført!
Lyder det bekendt?????? 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar